MIT STED, KBH N

Talende bænke inviterer beboerne til at slå sig ned og høre historier fra boliglivet i Gravervænget, Møllerlodden og Bispeparken

I 2013 blev der indsamlet historier om det tilhørsforhold, de drømme og historier, der knytter sig til at bo i boligafdelingerne Gravervænget, Møllerlodden og Bispeparken i Københavns Nordvest kvarter.

De lokale historier og fortællinger "bor" i særlige bænke, der inviterer til en pause, hvor man kan høre eller mødes omkring en historie og en kommentar til det sted, man bor.

Klik her og se en kort video fra projektets indvielse

Historierne er blevet til på en række fortællerworkshops og via et korps af fortællerindsamlere, som har besøgt beboere i bebyggelsen - lige fra pensionistforeninger, ungdomsprojekter, indvandrerkvindenetværk og drikkegrupper - for at få historier om lokalområdets liv og beboernes forhold til boligområdet.

Idéen har været at fremkalde områdets lokale særlige kendetegn og identitet for at styrke det lokale fællesskab.

De lokale historier er efterfølgende blevet gjort tilgængelige i et par bænke, hvor der kan lyttes til beboernes fortællinger, når man sætter sig.

De talende bænke - i alt to - er opsat i gårdrummet. Bænkene er teknisk indrettet således, at når nogen sætter sig på dem, går en fortællende stemme i gang. I alt er 134 historier lagret i bænkene. Når den ene historie er slut, starter den næste, og sådan bliver det ved, indtil bænken bliver forladt igen.

Sideeffekterne fra de mange små fortæller fra og om området har haft en række positive effekter i forhold til involvering af forskellige beboergrupper, eksempelvis har indvandrerkvinder fået styrket deres sociale netværk.

Gennem formidling af beboernes historier fra deres levede liv er kendskabet til lokalområdets fælles historie blevet delt og formidlet blandt beboergrupper, der ikke før havde kendskab til lokalområdets betydning, som ramme for mange forskellige livshistorier.

Især ældre beboere har bidraget til en lokal historisk bevidsthed gennem fortællinger om livet i bebyggelsen, dengang de flyttede ind.

Projektet giver et portræt af områdets levede liv. Blandt andre beretter en 93- årig kvinde om sin families indflytning, dengang bebyggelsen blev opført, og en indvandrerfamilie beretter om udflytning og efterfølgende tilbageflytning, fordi de manglede deres sociale netværk.

HENT PROJEKTPRÆSENTATION OG FAKTA OM PROJEKTET HER (pdf)

  • print
  • Udfyld venligst felterne

  • Mail

Kontaktperson